NJP
 
طرح جامع (راهبردي)‌ خرمشهر
خرمشهر-1369






 
كار تهيه مرحله اول طرح تجديد بناي خرمشهر با عنوان طرح جامع (راهبردي )‌ خرمشهردر چارچوب شرح خدمات ويژه از فروردين 1369 آغاز شد و در اواخر مرداد ماه همان سال پايان يافت. طرح مرحله اول درمهرماه 1369 به تصويب شوراي عالي شهرسازي و معماري رسيد . اين طرح احياي يادمان هاي شهر و قراردادن يادمان هاي جنگ دراستخوان بندي كالبدي شهر را مد نظر قرار داده است و بازسازي آن را مجالي براي برطرف ساختن نقاط ضعف كالبدي پيش از جنگ مي شناسد .
جمعيت پيش بيني شده شهر در كوتاه مدت 4000 نفر ، ميان مدت 10000 نفر ، دوره طرح  (تا سال 1380)‌ 220000 نفر و بلند مدت ( تا سال 1390)‌ 340000 نفر است .
در طرح فوق به چهار زمينه به عنوان زمينه هاي اصلي طراحي كالبدي شهر توجه شده است .
اين چهار زمينه عبارتند از : طبيعت شهر ، تاريخ شهر ، تاريخ جنگ و بازسازي .
در توسعه دراز مدت شهر فكر استقرار مركز شهر در حاشيه كارون دنبال گرديده ، و از همين دو توسعه پيش بيني شده شهر نيز رود خانه كارون را بصورت خطي دنبال كرده است .
نكته ديگر اينكه هسته قديمي شهر با شخصيت كالبدي قبلي خود بازسازي گرديده و با تجديد بناي بازارهاي قديمي شهر درجاي قبلي خود و توسعه آنها ، كه درحاشيه كارون اتفاق مي افتد ، حيات و فعاليت در اين بخش شهر تقويت گرديده است .
همچنين اراضي تسطيح شده توسط دشمن ، با يك بيان سمبليك و در تضاد با يستي كه بر اين اراضي واقع شده است ، در طرح جاي خود را به اوج هستي در حيات شهري داده است . بدين ترتيب كه زيباترين فضاها و فعاليت هاي شهري ، كه همانا مراكز محلات و نواحي مسكوني و راههاي ارتباطي بين آنها مي باشند ، در اين اراضي جانمايي گرديده اند .
در اثر ابعاد متنوع و وسيع جديدي كه خرمشهر پس از جنگ تحميلي يافته است ، مسجد جامع و مراكز فرهنگي در نظر گرفته شده در اطراف آن ، بعنوان يك نقطه ثقل فرهنگي در مقياس فراشهري ، منطقه اي ، ملي و حتي جهاني عمل خواهد كرد .
ديگر اينكه ميدان دروازه ، با توجه به موقعيت فيزيكي خوب آن ، در محل قديم خود بازسازي وتقويت گرديده است .
تركيب عناصر نامبرده شده در فوق ، در هسته قديمي شهر در حاشيه رودخانه كارون ، يكپارچگي اين عناصر را تامين كرده و نقطه ثقلي را به لحاظ كالبدي بوجود آورده اند و درمجموع استخوانبندي شهر را تشكيل داده اند.